Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
A MEAT legfrissebb hírei

Európai Hormon Nap - Számítanak a hormonok - 2022. május 23.

Társasági 2022.04.05. 00:00 MEAT

A hormonális folyamatok jelentőségének és a hormonháztartás zavarainak jobb megismertetéséért, az ezekkel a kérdésekkel foglalkozó szakemberek munkájának bemutatása érdekében az Európai Endokrinológiai Társaság úgy döntött, hogy 2022-től minden évben megtartják az Európai Hormon Napot. 2022-ben az Európai Hormon Nap – nyilván nem véletlenül – az Európai Endokrinológiai Társaság éves kongresszusára esik. Ezen a kongresszuson fogjuk elfogadni a Milánói Deklarációt, aminek a leghangsúlyosabb elemei a következők:

  • Európa országai dolgozzanak ki akciótervet a megfelelő napi tápanyagbevitel érdekében azokon a területeken, ahol a hormonhiány következtében fellépő betegségek kialakulása ezzel megelőzhető (jód, kalcium, D-vitamin).
  • Az egészséges életmód és táplálkozás propagálása annak érdekében, hogy az obezitással és az azzal kapcsolatos anyagcsere betegségekkel érdemben fel tudjuk venni a harcot.
  • Közös európai koordináció és a nemzeti egészségügyi tervek összehangolása szükséges a legfontosabb betegségcsoportok elleni küzdelemben (obezitás, rák, ritka betegségek).
  • Az Európai Referencia Hálózat tevékenységét be kell ágyazni a nemzeti egészségügyi rendszerekbe, annak érdekében, hogy a ritka betegségek ellátásának területén mutatkozó egyenetlenségeket csökkenthessük.
  • Törvényhozási szinten kell felvenni a harcot ez egészséges környezethez való jog érvénye-sítése érdekében, hogy a csökkentsük a hormonrendszer összehangolt működését károsító környezeti terhelést.
  • Fokozni kell az endokrinológiai alap- és alkalmazott kutatások támogatását annak érdekében, hogy a hormon-dependens kórképek okait jobban megértsük és hatékonyabban tudjunk ellenük küzdeni.
  • Támogatni kell a tudományos társaságok azon törekvéseit, hogy új irányelvek kidolgozásával és terjesztésével járuljanak hozzá Európa lakosságának a lehető legjobb endokrinológiai ellátásához.

A kezdeményezéssel a Magyar Endokrinológiai és Anyagcsere Társaság egyetért és cselekvően hozzájárul az Európai Hormon Nap sikeréhez.