Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
Prof. Dr. Rácz Károly
1950 - 2017


A búcsú mindig fájdalmas, különösen fájdalmas akkor, ha korán érkezik. Két hónapja, a minden évben megrendezett budapesti endokrinológiai továbbképző tanfolyamon – amit magunk között csak „Rácz professzor tanfolyamának” hívunk – már tudtuk, hogy kezelésre jár, láttuk hogy gyenge, de egy pillanatra még a régi Rácz professzor volt, akit valamennyien tiszteltünk és szerettünk, és akinek lelkünk mélyén a gyógyulását reméltük, még ha az eszünk mást is mondott.

Rácz Károly professzor 1950-ben született Budapesten. Summa cum laude minősítésű diplomájának megszerzése után két évig a Tétényi úti Kórház II. Belgyógyászati Osztályán dolgozott, majd 1978-ban a Semmelweis Egyetem II. Belklinikájára került, ahol az egyetemi oktatói életpálya állomásait végigjárva 1996-tól egyetemi tanárként, 2009-től klinikaigazgatóként dolgozott. 2008-tól az Általános Orvostudományi Kar dékánhelyettese volt. Az egyetemi éveket is beszámítva életének 39 éve kötődött a Semmelweis Egyetemhez. Ez a kapcsolat a kanadai és a francia vendégkutatói ösztöndíjai alatt sem szakadt meg. PhD tézisét a montreáli McGill Egyetemen védte meg 1985-ben, „Dean’s Honour” minősítéssel. 1997-ben lett az MTA doktora.

A „Hormonális szabályozó mechanizmusok” doktori programot 2002-től irányította, 2009-től a Semmelweis Egyetem Doktori Tanácsának elnöke volt. Önéletrajzában tudományos érdeklődési területként a kortikoszteroid és katekolamin szintézis szabályozását és molekuláris biológiáját, a mellékvese daganatok molekuláris biológiáját, és a renin-angiotensin rendszer patofiziológiáját jelölte meg, jól tudjuk azonban, hogy szakmai tudása az endokrinológia teljes vertikumát felölelte. Tudományos eredményeire a nemzetközi orvosi szakirodalomban több mint 3500 esetben hivatkoztak. A hazai orvosi szakmai közélet szereplőjeként, több más megbízatás mellett,
1999-től nyolc éven át a Magyar Endokrinológiai és Anyagcsere társaság főtitkára, majd 2011-ig elnökünk volt. 2010-től a Magyar Belgyógyász Társaság elnöke. A belgyógyászat-endokrinológia-anyagcsere és a klinikai genetika szakmai kollégium tagja, 2010-től az Orvosi Hetilap főszerkesztője volt. Munkáját több kitüntetéssel ismerték el.

Rácz Károly professzor munkája, szabadideje, egész élete az endokrinológia volt.
Budapestről indult, tudásának alapjait a Semmelweis Egyetem II. Belklinikáján szerezte meg, majd a külföldi évek után ugyanide tért vissza, hogy abból, amit külföldön látott, tanult, itthon építsen palotát. Így jöhetett létre a sokáig általa vezetett, az endokrin kórképek klinikumát, molekuláris biológiáját és genetikáját egyszerre tanulmányozó kis munkacsoport, mely az évek során bővült, és ma már az egész ország számára végez meghatározó vizsgálatokat, miközben tudományos eredményei nemzetközi mércével is kiemelkedőek.

Nagy gondot fordított a felnövekvő orvosgeneráció, különösen az endokrinológusok képzésére. Az általa vezetett klinikán számtalan, ma belgyógyászként és endokrinológusként dolgozó kolléga töltött gyakorlatot. Témavezetésével tizenöten szereztek PhD fokozatot.
Tanítványai közül ketten az MTA doktorai lettek.

Rajongott a művészetért, a klasszikus zenéért, az operáért. Az általa szervezett téli budapesti továbbképzéseken mindig lehetett ilyen élményben részünk; már hónapokkal korábban, a tudományos programban felkért előadókkal való témaegyeztetés során részletesen elmondta, hogy miért nem érdemes kihagyni a tudományos részt követő, esti kulturális programot.

Céltudatosság, széles látókör, tolerancia – talán ezek azok a főbb emberi tulajdonságok, amelyek életpályáján kísérték, ha csak a legfontosabb hármat akarjuk felsorolni mindazok közül, amelyek Rácz Károly professzort munkahelyén és MEAT elnökeként is kiemelkedő vezetővé tették. Hiányozni fognak halkan, de jól érthetően, sokszor kérdésként vagy feltételes módban megfogalmazott megjegyzései, kiegészítései a tudományos kongresszusokon, és hiányozni fog az a láthatatlan, de mindig jelen levő összetartó erő is, amelyet a teremben való jelenlétével sugárzott felénk.

Rácz Károly professzor búcsúztatása március 7-én 10 órakor lesz az Egyetemi templomban.

Dr. Nagy Endre

MEAT Kongresszus 2016. Fotógaléria

Bankszámlaszám

Fejezetek a Magyar Endokrinológia TörténetébőlTovábbi részletek ide kattintva >>

Megnyílt a www.thyrosite.com weboldal!A www.thyrosite.com oldalon a pajzsmirigy ultrahang vizsgálatával, a pajzsmirigy betegségek differenciáldiagnosztikájával kapcsolatos, rengeteg képpel és videóval illusztrált összeállítást olvashatunk, melyet saját eseteiből Dr. Solymosi Tamás állított össze.

Az oldal szabadon hozzáférhető, jelszavas belépést nem igényel, mert azonosításra alkalmas betegadatot nem tartalmaz.

A Magyar Endokrinológiai és Anyagcsere Társasághoz érkezett felhívást >> a diabétesz ellátásban résztvevő kollégák számára tesszük közzé.
A Global Diabetes Survey célja a betegség ellátása minőségi mutatóinak nemzetközi felmérése és összehasonlítása. Az akcióhoz eddig 127 ország résztvevői csatlakoztak, önkéntes jelentkezőket várnak hazánkból is.
Az akció részleteiről tájékozódhat a http://www.globaldiabetessurvey.com >> honlapon.

Legfrissebb hírek

7. zágrábi posztgraduális klinikai endokrinológiai továbbképző tanfolyam (2017.03.17-18.)

Felhívjuk a figyelmet a 7. zágrábi postgraduális klinikai endokrinológiai továbbképző tanfolyamra (2017. március 17-18.).

Jelentkezés és részletek >>

A zágrábi tanfolyamot az Európai Endokrin Társaság (ESE) támogatja; programja mindig színvonalas szakmai, alacsony részvételi díjaival fiatal endokrinológusoknak is vonzó lehet.

Pályázati felhívás a 2017. évi MEAT Ifjúsági Díjra

A MEAT meghirdeti a 2017. évi ifjúsági publikációs pályázatát (MEAT 2017-es Ifjúsági Díj).

A pályázati kiírás letölthető ide kattintva >>


4. Tavaszi Endokrin Továbbképző Tanfolyam (TETT) (Balatonfüred, 2017.03.16-18.)

Tisztelt Kolléganő és Kolléga!

Az MH Egészségügyi Központ II. Belgyógyászati Osztály Endokrin Részlege tisztelettel meghívja Önt 4. Tavaszi Endokrin Továbbképző Tanfolyamára.

IDŐPONT: 2017. március 16 – 18.

HELYSZÍN: Flamingó Wellness és Konferencia Hotel****
8230 Balatonfüred, Széchenyi utca 16.

KEDVEZMÉNYES JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ: 2017. január 31.

Céljaink változatlanok: igyekszünk átadni az endokrinológiával kapcsolatos legfrissebb ismereteket endokrinológusoknak, szakorvosjelölteknek, gyermekgyógyászoknak, nőgyógyászoknak, belgyógyászoknak, háziorvosoknak, PhD hallgatóknak (számukra is akkreditált a tanfolyam), és minden érdeklődőnek.

A…

Endoped 2017

Kedves ENDOPED Társaink! Kedves Barátaink!

Szeretettel hívunk Benneteket a 2017-es ENDOPED-re, amely ebben az évben Debrecenben kerül megrendezésre, 2017. május 5-6. között.

Helyszíne a Kölcsey Központ, Debrecen (http://www.kolcseykozpont.hu). Szállást a Hotel Lycium**** - ban biztosítjuk vendégeinknek (http://www.hotellycium.hu).

A szervezésben a már megszokott és színvonalas módon a Stand-Art Kft. van segítségünkre, Bernáth Erika vezetésével.

Azon munkálkodunk, hogy az ENDOPED és MEAT tagoknak az előző években megszokott módon a költségek közel teljes összegét szponzori támogatásokból tudjuk majd fizetni, a korábban ismertetett adózási szabályok miatt…

Beszámoló az ECAS – Európai Endokrin Társaságok Egyesülete – novemberi amsterdami megbeszéléséről

A megbeszélésen 27 európai ország endokrin társaságainak elnökei vettek részt. A fő téma az endokrinológus szakorvosképzés egységes európai kurrikuluma volt, melyet előzetesen a MEAT vezetősége is megtárgyalt. A jelenlegi változat még nem végleges ugyan, de már látszik, hogy az európai kurrikulum a hazaival lényegében azonos. Az EU országok egymás endokrinológia szakvizsgáját elfogadják, ez várhatóan a jövőben is így lesz. Ismét felhívták a lehetőséget arra, hogy a nemzeti endokrin társaságok tagjai számára az ESE tagdíj lényegesen alacsonyabb lett, erre a MEAT tagjai is jogosultak, a részletek itt olvashatók: http://www.ese-hormones.org/membership/ordinary/fees.aspx >>

V. Budapesti Immunológiai Fórum (BIF5) (Budapest, 2017.02.23-25.)

Időpont: 2017. február 23-25.

Helyszín: Park Inn by Radisson Budapest
1138 Budapest, Szekszárdi u. 16-18.

Kedvezményes jelentkezés határideje: 2016. december 15-ig meghosszabbítva.

Tisztelt Kollégák!

2009 óta 4. alkalommal szerveztük meg a Budapesti Immunológiai Fórumot (BIF). A BIF tanfolyamok célja a klinikai immunológia megértéséhez nélkülözhetetlen immunológiai alapfogalmak és az immunmoduláció különböző módszereinek áttekintése. A rendezvényeket követően számos pozitív vélemény érkezett, sokan jelezték, hogy várják a következő BIF-et, amit nagy örömmel szervezünk meg 2017-ben. Az immunológia rohamos fejlődése bőségesen kínál témát, amelyek tárgyalásához nemzetközileg is elismert szakembereket…

Kedvezményes tagdíj az ESE-ben a MEAT tagjainak

2016. szeptember 1-től az Európai Endokrin Társasághoz (ESE) csatlakozott nemzeti társaságok, így a MEAT tagjai is kedvezményes éves díj ellenében lehetnek ESE tagok, az összes ezzel járó kedvezménnyel. A tagok csökkentett kongresszusi részvételi díjat fizetnek az Európai Endokrin Kongresszusokon és az ESE továbbképző tanfolyamain, ingyenes online hozzáférést kapnak az ESE lapjaira, így az European Journal of Endocrinology-ra is.
További részletekért kattintson ide >>Pajzsmirigybetegségekről – gyakorló orvosoknak (Budapest, 2017.04.01.)

Tisztelt Kollégák!

Az pajzsmirigybetegségek a lakosság 6-8 %-t érintik. Ez azt jelenti, hogy minden gyakorló orvos naponta találkozik ilyen betegekkel, azaz, ezen betegségek naprakész ismerete elengedhetetlenül fontos a gyakorlat szempontjából. Ezért 2017. április 1-jén megrendezzük a „Pajzsmirigybetegségekről – gyakorló orvosoknak” című szakorvos továbbképző tanfolyamunkat, amelyet elsősorban belgyógyászok és családorvosok számára tervezünk, de természetesen szívesen látunk minden kollégát.

A tanfolyam helyszíne a Semmelweis Egyetem, I. sz. Belgyógyászati Klinika tanterme (1083 Budapest, Korányi Sándor u. 2/A.)

A tervezett program letölthető ide kattintva

Utrasound Meets Cytology - A Practical Course on the Manegement of Nodular Goiter (Mátraháza, 2017.04.06-08.)

Kedves Kolléganő! Kedves Kolléga Úr!

2017. április 6-8-a között "Utrasound Meets Cytology - A Practical Course on the Manegement of Nodular Goiter" címmel egy 20 órás nemzetközi kurzust szervezünk Mátraházán, a Lifestyle Hotelben az Európai Pajzsmirigy Társaság támogatásával.

A továbbképzés a pajzsmirigy ultrahang és citológia gyakorlati megvalósítására fókuszál. Így élő betegen történő ultrahang-vizsgálatra, a mintavétel modellen történő gyakorlására is lesz lehetőség. A kimerítő mikroszkópos gyakorlat alapja pedig egy 50,000 esetből történő válogatás. A szakmai anyagból ízelítőt mutat be a www.thyrosite.com. Itt egy havonta frissülő quiz-játékra invitáljuk az érdeklődőket. A játék két nyertese 200-200 Euro visszatérítést kap a részvételi díjból.

A pajzsmirigy…

További hírek
február
 • H
 • K
 • S
 • C
 • P
 • S
 • V
 •  
 •  
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
 • 21
 • 22
 • 23
 • 24
 • 25
 • 26
 • 27
 • 28