Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
A MEAT legfrissebb hírei
 • A MEAT pályázatot hirdet a 2024. évi MEAT Ifjúsági Díjakra

  A Magyar Endokrinológiai és Anyagcsere Társaság (MEAT) pályázatot hirdet a 2024. évi MEAT Ifjúsági Díjakra

  Pályázati feltételek:

  • A pályázatot a diploma megszerzését követően aktív munkaviszonyban töltött 11 éven belül lehet benyújtani. 
  • Pályázni lehet a tárgyévben vagy az azt megelőző évben megjelent vagy közlésre elfogadott dolgozattal. Ha a pályázónak több közleménye is megfelel a pályázati feltételeknek, a pályázó választása szerinti egyetlen közleménnyel lehet pályázni. 
  • A pályázatra benyújtott dolgozat témájának az endokrinológia vagy a neuroendokrinológia tárgykörébe kell tartoznia. 
  • A pályázónak jelölnie kell, hogy alapkutatás vagy klinikai kutatás kategóriában pályázik. 
  • Itthon készült munka (az első és az utolsó szerző csak hazai intézményhez affiliált, és a szerzőknek legfeljebb 50 %-a affiliált külföldi intézményhez) előnyben részesül. 
  • Pályázni csak első szerzős dolgozattal lehet. 
  • A pályázat benyújtását megelőző évben vagy korábban létesített MEAT tagság, a tárgyévre is rendezett tagdíj.

  Az Ifjúsági Díjat évente két pályázó nyerheti el, egy alapkutatás és egy klinikai kutatás kategóriában. A Díj díszoklevélből és pénzjutalomból áll (150.000 forint). A díj odaítélésére a MEAT elnöke által felkért bíráló bizottság tesz javaslatot, a végleges döntést a MEAT vezetősége hozza meg.

  A pályázat beküldési határideje: 2024. április 15.

  A nyertes pályázók dolgozatukat a MEAT következő kongresszusán ismertetik.

  A pályázatot a MEAT főtitkárához (Prof. Igaz Péter, igaz.peter@semmelweis.hu) kell benyújtani (pályázat + megjelent/elfogadott dolgozat elektronikus változata + szakmai önéletrajz). A pályázónak nyilatkoznia kell, hogy a társszerzőket előzetesen értesítette a dolgozat pályázatra történő benyújtásáról. Amennyiben a pályázó a pályázat évében betölti a 35. életévét, a szakmai életrajzában jelezze, hogy mely időszak(ok) milyen ok(ok)ból történő kiesése miatt van még a 11 éves aktív munkaviszonyon belül.

  Pályázatok 2024.02.12. 00:00
 • Magyar Endokrinológiai és Anyagcsere Társaság – Kutatási Pályázat 2024.

  Pályázati kiírás

  1. A pályázat célja

  A MEAT jelen pályázatának célja, hogy támogatást adjon mind klinikai, mind alapkutatási endokrinológiai témájú vizsgálatokhoz.  A pályázott összeg dologi kiadásokra fordítható.

  2. A pályázati összeg

  A pályázat keretösszege 5.000.000 Ft.

  Egy-egy pályázat során 500.000- 1.000.000 forint közötti összeg igényelhető.

  Pályázatok 2024.02.08. 00:00
 • MEAT pályázat a 2024.05.11-14. között megrendezésre kerülő Európai Endokrinológiai Kongresszuson (ECE) történő részvétel támogatására

  Tisztelt Kollégák!

  A Magyar Endokrinológiai és Anyagcsere Társaság pályázatot hirdet a 2024. május 11-14. között megrendezésre kerülő Európai Endokrinológiai Kongresszuson (ECE) történő személyes részvétel támogatására.

  A kongresszus honlapja: https://www.ese-hormones.org/education-and-training/european-congress-of-endocrinology/ece-2024/

  Pályázati feltételek:
  1. 40 évnél fiatalabb életkor;
  2. Legalább 1 éves MEAT tagság (rendezett 2023-as és 2024-es tagdíj);
  3. A kongresszusra benyújtott és elfogadott első szerzős előadás vagy poszter (az elfogadásáról szóló értesítést utólag, annak megérkezésekor kell benyújtani).

  Nyilatkozni kell arról, hogy más forrásból a regisztrációs díj fedezésére támogatást nem kért ill. nem kapott.

  A pályázatokról a MEAT elnöke által felkért ad hoc bizottság dönt.

  A pályázat nyerteseinek kedvezményes (ESE tag) korai (early bird) személyes jelenléttel történő regisztrációs díját (határidő: 2024. ápr. 22.) a MEAT átvállalja, és azt átutalja a kongresszus számlájára.

  A pályázatokat 2024. március 15-ig kell elektronikusan eljuttatni a MEAT főtitkárához (igaz.peter@semmelweis.hu).

  Felhívjuk a figyelmet a kongresszuson történő részvétel támogatását célzó egyéb lehetőségekre is: https://www.ese-hormones.org/education-and-training/european-congress-of-endocrinology/ece-2024/grants/

  Dr. Mezősi Emese elnök - Dr. Igaz Péter főtitkár

  Pályázatok 2024.02.12. 00:00
 • Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány és a Kútvölgyi Klinika Alapítvány pályázata 2024

  A Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány és a Kútvölgyi Klinika Alapítvány közösen pályázatot hirdet Magyarországon dolgozó, magyar állampolgárságú, 40 éven aluli orvosok és orvos- biológiai kutatással foglalkozó személyek számára.

  A pályázat célja: a klinikai gyógyítás, vagy orvosi tudományos kutatás területén dolgozók kiemelkedő tudományos tevékenységének elismerése.

  Előnyt élveznek azok a pályázók, akik az Alapítvány névadójának munkásságát folytatva kardiovaszkuláris és anyagcsere betegségek területéről nyújtanak be pályázatot.

  A pályázat benyújtásának határideje: 2024. május 1. (elbírálásának határideje: 2024. május 20.) A Kuratórium által odaítélésre kerülő díj: I. helyezett nettó 250.000 Ft. II. díj nettó 150.000 Ft, III. helyezett nettó 100.000 Ft.

  A pályázatot a palyazat@romicsalapitvany.hu e-mail címre elektronikus aláírással ellátva (ügyfélkapuval létrehozott AVDH aláírás is megfelelő), PDF formátumban kell benyújtani.

  A pályázatot természetes személy, saját nevében, magyar nyelven nyújthatja be, a pályázati anyag ábrák nélkül maximum 10.000 leütés (karakter) terjedelmű lehet. A PDF fájl mérete nem haladhatja meg a 25 MB-ot. A pályázathoz a fentiekhez azonos módon, külön PDF formátumú fájlban mellékelni kell rövid szakmai életrajzot, a születési idő, lakcím és telefon elérhetőségek megjelölésével. A szakmai önéletrajz végén nyilatkozni kell, hogy a pályázó a közölt személyes adatoknak a Romics Alapítvány által történő kezeléséhez hozzájárul, tudomásul veszi, hogy a Kuratórium minden tagja megismerheti adatait és pályázatát. A pályázatot papíron kinyomtatott formában nem kell megküldeni.

  Az Alapítvány adatairól, működéséről az alapítvány honlapján - www.romicsalapitvany.hu - található információ.

  Pályázatok 2024.02.21. 00:00
 • Pannon Endokrin Club Hétvége (PECH) 30. Jubileumi ülés

  A Csillag József főorvos Úr kezdeményezésére elindult tudományos találkozónak idén  XXX. jubileumi ülese lesz, ezért  főorvos úr emlékének is szeretnének tisztelegni a Szervezők.

  Veszprém, Betekints Konferencia Hotel
  2024. október 4-5.

  A tudományos előadások az endokrinologia minden területét érinteni fogják, az agyalapimirigy, a pajzsmirigy, a mellékpajzsmirigy és a mellékvese betegségektől, az egyéb hormonális és metabolikus zavarokig.
  A rendezvényről részletes információk 2024. márciusában várhatóak.

  Az akkreditáció folyamatban van.

  Szervező Bizottság:

  Dr. Bertalan Rita
  Dr. Fulcz Ágnes

  Társasági 2024.02.19. 00:00
 • In memoriam Prof. Dr. Sólyom János (1939-2024)

  Sólyom János professzor Sopronban született, édesapja evangélikus teológus tanár volt. Felmenői a Felvidékről és Erdélyből származtak. Családi gyökerei kifejezetten fontosak voltak számára. Közvetlen kollégáinak – a maga visszafogott módján – szívesen beszélt a történelem által megtépázott, mégis értékekkel teli gyermekkoráról, büszke volt testvéreire, gyermekeire, unokáira.

  Az általános orvosi diploma megszerzése után, 1963-tól a Fővárosi László Kórház Gyermekosztályán dolgozott, ahol gyermekgyógyász szakorvosi képesítést szerzett. 1967-től a Budapesti Orvosegyetem Élettani Intézetében oktatóként és kutatóként dolgozott, eközben orvosi laboratóriumi szakvizsgát tett. Tudományos érdeklődése ekkor fordult a mellékvesekéreg hormonbioszintézise felé. 1974-től a Budapesti Orvostudományi Egyetem II. számú Gyermekgyógyászati Klinikáján tudományos főmunkatársként, majd docensként, 1996-tól pedig egyetemi tanárként vett részt az oktatásban, a gyógyításban és a kutatásban. 1993-ban elnyerte az MTA doktora címet. Nevéhez fűződik a klinika hormonlaboratóriumának létrehozása, a szérum szteroid hormonok és a szűrőpapírra vett vérmintából végzett 17- hidroxi progeszteron meghatározás beállítása. A kongenitális adrenális hiperpláziás betegeket ellátó kollégák számára országos konzultációs rendszert alakított ki, a laboratóriumi leletek mellé terápiás javaslatot, gondozási tanácsot is mellékelt.  Szoros munkakapcsolatban állt az Ulmi Egyetem endokrinológiai munkacsoportjával, elsősorban Homoki János professzorral – a kapcsolatból életre szóló barátság lett. Az öt közép-európai ország részvételével megalakult gyermekendokrinológiai társaság (MEWPE) munkájában aktív szerepet játszott. Igazgatóhelyettesként, illetve egyetemi tanárként nyugdíjba vonulásáig dolgozott a Tűzoltó utcai Gyermekgyógyászati Klinikán. 2018-ig rendszeresen részt vett a klinika graduális és posztgraduális oktatási feladatainak ellátásában. A gyermekendokrinológia egyik hazai megteremtőjeként 20 éven át fontos szerepet vállalt az ellátás és a szakképzés irányításában. A magyar gyermekendokrinológusok éves rendezvényének, az ENDOPED-nek egyik megálmodója és névadója, a konferenciáknak nyugdíjba vonulása után is sok évig aktív résztvevője volt. Tudományos munkásságát több száz kongresszusi előadás, 132 közlemény, több könyv és könyvfejezet őrzi.

  2016-ban Batthyány-Strattmann László díjat kapott. 2023-ban a Semmelweis Egyetem Doktori Iskolája megalakulásának 30. évfordulóján rektori elismerésben részesült kimagasló tudományos utánpótlás-nevelő, iskolateremtő munkásságáért.

  Romló egészségi állapota miatt a COVID19 pandémia után már nem jött el az ENDOPED-re. Nagy örömünkre szolgált, hogy a 30. jubileumi rendezvényen, 2023. áprilisában Kecskeméten az „online térben” találkozhattunk vele.

  Mi, akik személyesen ismertük, dolgozhattunk vele, igyekszünk továbbadni az utánunk jövőknek mindazt, amit tőle tanulhattunk, többek között a kivizsgálás menetének logikus felépítését, a mintavétel pontosságának fontosságát, a csapatmunka értékét. A Sólyom professzor urat személyesen nem ismerő fiatal gyermekendokrinológusok a napi munkájukhoz sorvezetőként használt „kék” és „zöld” ENDOPED Memo kézikönyv használatával őrizhetik emlékét.

  Nyugodj békében, Professzor Úr!

  A tanítványok és az ENDOPED csapata nevében

  dr. Luczay Andrea, az ENDOPED szekció elnöke - dr. Halász Zita, az ENDOPED szekció titkára

   

  Társasági 2024.02.07. 00:00
 • 2024. évi Magyar Orvos-egészségügyi Világtalálkozó (Budapest, 2024.08.29-31.)

  Szakmai 2024.01.31. 00:00
 • 7. Tavaszi Endokrin Továbbképző Tanfolyam (TETT) (Siófok, 2024.06.06-08.)

  Szakmai 2024.01.19. 00:00
 • POSTGRADUATE COURSE “GH and Growth Factors - Metabolic Disorders” Gothenburg / Marstrand, May 20 - 24, 2024

  The postgraduate Pituitary Course organised for over 25 years on the island of Marstrand, just outside Gothenburg Sweden, is running again this year on the May 20 - 24, 2024.

  We expect colleagues to attend who are interested in pituitary diseases and are close or at the end of their specialist endocrine training or young consultants.

  The course is usually oversubscribed, but we welcome every application and aim to select the best students from the most diverse country of origin.

  Please see this dropbox link for the program and the application form, program also below: https://www.dropbox.com/scl/fo/1c1hf5kp7pmw3ux7cdmsu/h?rlkey=zgjmmhpxrod6wika4ukasy2ey&dl=0and

  Szakmai 2024.01.17. 00:00
 • World Endocrine, Diabetes & Cardiovascular Conference 2024 (EDCC24) March 09-10

  Szakmai 2024.01.03. 00:00