Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
A MEAT legfrissebb hírei
 • A MEAT pályázatot hirdet a 2024. évi MEAT Ifjúsági Díjakra

  A Magyar Endokrinológiai és Anyagcsere Társaság (MEAT) pályázatot hirdet a 2024. évi MEAT Ifjúsági Díjakra

  Pályázati feltételek:

  • A pályázatot a diploma megszerzését követően aktív munkaviszonyban töltött 11 éven belül lehet benyújtani. 
  • Pályázni lehet a tárgyévben vagy az azt megelőző évben megjelent vagy közlésre elfogadott dolgozattal. Ha a pályázónak több közleménye is megfelel a pályázati feltételeknek, a pályázó választása szerinti egyetlen közleménnyel lehet pályázni. 
  • A pályázatra benyújtott dolgozat témájának az endokrinológia vagy a neuroendokrinológia tárgykörébe kell tartoznia. 
  • A pályázónak jelölnie kell, hogy alapkutatás vagy klinikai kutatás kategóriában pályázik. 
  • Itthon készült munka (az első és az utolsó szerző csak hazai intézményhez affiliált, és a szerzőknek legfeljebb 50 %-a affiliált külföldi intézményhez) előnyben részesül. 
  • Pályázni csak első szerzős dolgozattal lehet. 
  • A pályázat benyújtását megelőző évben vagy korábban létesített MEAT tagság, a tárgyévre is rendezett tagdíj.

  Az Ifjúsági Díjat évente két pályázó nyerheti el, egy alapkutatás és egy klinikai kutatás kategóriában. A Díj díszoklevélből és pénzjutalomból áll (150.000 forint). A díj odaítélésére a MEAT elnöke által felkért bíráló bizottság tesz javaslatot, a végleges döntést a MEAT vezetősége hozza meg.

  A pályázat beküldési határideje: 2024. április 15.

  A nyertes pályázók dolgozatukat a MEAT következő kongresszusán ismertetik.

  A pályázatot a MEAT főtitkárához (Prof. Igaz Péter, igaz.peter@semmelweis.hu) kell benyújtani (pályázat + megjelent/elfogadott dolgozat elektronikus változata + szakmai önéletrajz). A pályázónak nyilatkoznia kell, hogy a társszerzőket előzetesen értesítette a dolgozat pályázatra történő benyújtásáról. Amennyiben a pályázó a pályázat évében betölti a 35. életévét, a szakmai életrajzában jelezze, hogy mely időszak(ok) milyen ok(ok)ból történő kiesése miatt van még a 11 éves aktív munkaviszonyon belül.

  Pályázatok 2024.02.12. 00:00
 • Magyar Endokrinológiai és Anyagcsere Társaság – Kutatási Pályázat 2024.

  Pályázati kiírás

  1. A pályázat célja

  A MEAT jelen pályázatának célja, hogy támogatást adjon mind klinikai, mind alapkutatási endokrinológiai témájú vizsgálatokhoz.  A pályázott összeg dologi kiadásokra fordítható.

  2. A pályázati összeg

  A pályázat keretösszege 5.000.000 Ft.

  Egy-egy pályázat során 500.000- 1.000.000 forint közötti összeg igényelhető.

  Pályázatok 2024.02.08. 00:00
 • Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány és a Kútvölgyi Klinika Alapítvány pályázata 2024

  A Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány és a Kútvölgyi Klinika Alapítvány közösen pályázatot hirdet Magyarországon dolgozó, magyar állampolgárságú, 40 éven aluli orvosok és orvos- biológiai kutatással foglalkozó személyek számára.

  A pályázat célja: a klinikai gyógyítás, vagy orvosi tudományos kutatás területén dolgozók kiemelkedő tudományos tevékenységének elismerése.

  Előnyt élveznek azok a pályázók, akik az Alapítvány névadójának munkásságát folytatva kardiovaszkuláris és anyagcsere betegségek területéről nyújtanak be pályázatot.

  A pályázat benyújtásának határideje: 2024. május 1. (elbírálásának határideje: 2024. május 20.) A Kuratórium által odaítélésre kerülő díj: I. helyezett nettó 250.000 Ft. II. díj nettó 150.000 Ft, III. helyezett nettó 100.000 Ft.

  A pályázatot a palyazat@romicsalapitvany.hu e-mail címre elektronikus aláírással ellátva (ügyfélkapuval létrehozott AVDH aláírás is megfelelő), PDF formátumban kell benyújtani.

  A pályázatot természetes személy, saját nevében, magyar nyelven nyújthatja be, a pályázati anyag ábrák nélkül maximum 10.000 leütés (karakter) terjedelmű lehet. A PDF fájl mérete nem haladhatja meg a 25 MB-ot. A pályázathoz a fentiekhez azonos módon, külön PDF formátumú fájlban mellékelni kell rövid szakmai életrajzot, a születési idő, lakcím és telefon elérhetőségek megjelölésével. A szakmai önéletrajz végén nyilatkozni kell, hogy a pályázó a közölt személyes adatoknak a Romics Alapítvány által történő kezeléséhez hozzájárul, tudomásul veszi, hogy a Kuratórium minden tagja megismerheti adatait és pályázatát. A pályázatot papíron kinyomtatott formában nem kell megküldeni.

  Az Alapítvány adatairól, működéséről az alapítvány honlapján - www.romicsalapitvany.hu - található információ.

  Pályázatok 2024.02.21. 00:00
 • Obezitológiai továbbképző tanfolyam (Budapest, 2024.04.27.)

  Tisztelt Kollégák!

  2024. április 27-én a Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Onkológia Klinikáján egész napos obezitológiai továbbképző tanfolyamot tartunk. A tanfolyamon mind személyesen, mind online formában (zoom) lehet részt venni, melyre várjuk jelentkezésüket.

  Szakmai 2024.04.15. 00:00
 • Flerkó-Bárdos Emlékérem – 2024 

  Tisztelt Társasági Tagok!  

  Az „Alapítvány Dr. Flerkó Béla és Dr. Bárdos Vera emlékére” emlékérmet alapított Dr. Flerkó Béla és Dr. Bárdos Vera emlékezetére, melyre 2019-től évente lehet pályázni. Az emlékérem célja, hogy ösztönözze és támogassa a tudományos kutatás és utánpótlás-nevelés területén, nemzetközi szinten is kimagasló eredményt elért endokrinológusok, neuroendokrinológusok és anatómusok munkáját, elismerje eredményeiket.  

  Társasági 2024.03.27. 00:00
 • Felhívás Szabolcs István Emlékdíj jelölésre

  Tisztelt Kollégák, kedves MEAT tagok!

  A MEAT Pajzsmirigy Szekció 2025-ben újra odaítéli a Szabolcs István Emlékdíjat. A Szekció nevében tisztelettel kérnénk Önöket, hogy az Emlékdíj odaítélésének feltételei alapján javasoljon Kollégát a díjra. A jelölt nevét és hozzá kapcsolódó rövid indoklást kérem, hogy a Szekció Titkárának emailcímére juttassák el legkésőbb 2024. június 30-ig. Az emailcím, melyre a jelölést és indoklást küldheti: reismann.peter@semmelweis.hu

  Az Emlékdíj odaítélésnek feltételei:

  Az Emlékdíjat olyan orvosok vagy kutatók kaphatják, akik munkájukkal

  1. hozzájárultak a hazai pajzsmirigybeteg-ellátás fejlesztéséhez, egységes szemlélet kialakításához.
  2. hozzájárultak a pajzsmirigy működésével és betegségeivel kapcsolatos alap és/vagy klinikai kutatásokhoz, azokkal a pajzsmirigy működés illetve a pajzsmirigy betegségek jobb megértését érték el.
  3. A díjazott a munkáit hazai és nemzetközi szakmai folyóiratokban publikálta.

  Dr. Kovács Gábor László, a Pajzsmirigy Szekció elnöke - Dr. Reismann Péter, a Pajzsmirigy Szekció titkára

  Szakmai 2024.03.11. 00:00
 • Elhunyt dr. Szilágyi Géza nyugalmazott belgyógyász professzor, endokrinológus

  Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Dr. Szilágyi Géza nyugalmazott belgyógyász professzor, endokrinológus, 2024. február 27-én, életének 94. évében csendesen, békében elhunyt.

   Hamvait 2024. március 20-án 10 óra 45 perckor kísérjük utolsó útjára az Új Köztemető (1108 Budapest, Kozma u. 8-10.) ravatalozójából, a római katolikus vallás szertartása szerint.

  Társasági 2024.03.08. 00:00
 • Új irányelv a gyermek- és serdülőkori hypophysis daganatok kezelésére

  Új irányelv a gyermek- és serdülőkori hypophysis daganatok kezelésére

  Szakmai 2024.03.04. 00:00
 • Pannon Endokrin Club Hétvége (PECH) 30. Jubileumi ülés

  A Csillag József főorvos Úr kezdeményezésére elindult tudományos találkozónak idén  XXX. jubileumi ülese lesz, ezért  főorvos úr emlékének is szeretnének tisztelegni a Szervezők.

  Veszprém, Betekints Konferencia Hotel
  2024. október 4-5.

  A tudományos előadások az endokrinologia minden területét érinteni fogják, az agyalapimirigy, a pajzsmirigy, a mellékpajzsmirigy és a mellékvese betegségektől, az egyéb hormonális és metabolikus zavarokig.
  A rendezvényről részletes információk 2024. márciusában várhatóak.

  Az akkreditáció folyamatban van.

  Szervező Bizottság:

  Dr. Bertalan Rita
  Dr. Fulcz Ágnes

  Társasági 2024.02.19. 00:00
 • In memoriam Prof. Dr. Sólyom János (1939-2024)

  Sólyom János professzor Sopronban született, édesapja evangélikus teológus tanár volt. Felmenői a Felvidékről és Erdélyből származtak. Családi gyökerei kifejezetten fontosak voltak számára. Közvetlen kollégáinak – a maga visszafogott módján – szívesen beszélt a történelem által megtépázott, mégis értékekkel teli gyermekkoráról, büszke volt testvéreire, gyermekeire, unokáira.

  Az általános orvosi diploma megszerzése után, 1963-tól a Fővárosi László Kórház Gyermekosztályán dolgozott, ahol gyermekgyógyász szakorvosi képesítést szerzett. 1967-től a Budapesti Orvosegyetem Élettani Intézetében oktatóként és kutatóként dolgozott, eközben orvosi laboratóriumi szakvizsgát tett. Tudományos érdeklődése ekkor fordult a mellékvesekéreg hormonbioszintézise felé. 1974-től a Budapesti Orvostudományi Egyetem II. számú Gyermekgyógyászati Klinikáján tudományos főmunkatársként, majd docensként, 1996-tól pedig egyetemi tanárként vett részt az oktatásban, a gyógyításban és a kutatásban. 1993-ban elnyerte az MTA doktora címet. Nevéhez fűződik a klinika hormonlaboratóriumának létrehozása, a szérum szteroid hormonok és a szűrőpapírra vett vérmintából végzett 17- hidroxi progeszteron meghatározás beállítása. A kongenitális adrenális hiperpláziás betegeket ellátó kollégák számára országos konzultációs rendszert alakított ki, a laboratóriumi leletek mellé terápiás javaslatot, gondozási tanácsot is mellékelt.  Szoros munkakapcsolatban állt az Ulmi Egyetem endokrinológiai munkacsoportjával, elsősorban Homoki János professzorral – a kapcsolatból életre szóló barátság lett. Az öt közép-európai ország részvételével megalakult gyermekendokrinológiai társaság (MEWPE) munkájában aktív szerepet játszott. Igazgatóhelyettesként, illetve egyetemi tanárként nyugdíjba vonulásáig dolgozott a Tűzoltó utcai Gyermekgyógyászati Klinikán. 2018-ig rendszeresen részt vett a klinika graduális és posztgraduális oktatási feladatainak ellátásában. A gyermekendokrinológia egyik hazai megteremtőjeként 20 éven át fontos szerepet vállalt az ellátás és a szakképzés irányításában. A magyar gyermekendokrinológusok éves rendezvényének, az ENDOPED-nek egyik megálmodója és névadója, a konferenciáknak nyugdíjba vonulása után is sok évig aktív résztvevője volt. Tudományos munkásságát több száz kongresszusi előadás, 132 közlemény, több könyv és könyvfejezet őrzi.

  2016-ban Batthyány-Strattmann László díjat kapott. 2023-ban a Semmelweis Egyetem Doktori Iskolája megalakulásának 30. évfordulóján rektori elismerésben részesült kimagasló tudományos utánpótlás-nevelő, iskolateremtő munkásságáért.

  Romló egészségi állapota miatt a COVID19 pandémia után már nem jött el az ENDOPED-re. Nagy örömünkre szolgált, hogy a 30. jubileumi rendezvényen, 2023. áprilisában Kecskeméten az „online térben” találkozhattunk vele.

  Mi, akik személyesen ismertük, dolgozhattunk vele, igyekszünk továbbadni az utánunk jövőknek mindazt, amit tőle tanulhattunk, többek között a kivizsgálás menetének logikus felépítését, a mintavétel pontosságának fontosságát, a csapatmunka értékét. A Sólyom professzor urat személyesen nem ismerő fiatal gyermekendokrinológusok a napi munkájukhoz sorvezetőként használt „kék” és „zöld” ENDOPED Memo kézikönyv használatával őrizhetik emlékét.

  Nyugodj békében, Professzor Úr!

  A tanítványok és az ENDOPED csapata nevében

  dr. Luczay Andrea, az ENDOPED szekció elnöke - dr. Halász Zita, az ENDOPED szekció titkára

   

  Társasági 2024.02.07. 00:00