Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

Figyelem!

A megtekinteni kívánt tartalom archív.

A MEAT legfrissebb hírei

A gyermekkori daganatos betegséget túlélők hosszú távú gondozása - interdiszciplináris fórum (Budapest, 2022.10.26.)

Szakmai 2022.09.07. 00:00 MEAT

Interdiszciplináris fórum a MOTESZ felkérésére a MEAT és a Gyermeonkológiai Hálózat szervezésében

A gyermekkori daganatos betegségek gyógyításában számos területen igen jelentős áttörés történt az elmúlt évtizedekben, egyre nagyobb azoknak a betegeknek aránya, akik alapbetegségükből valóban gyógyultnak tekinthetők, nemcsak elérik a felnőttkort, de valóban hosszútávú túlélésre számíthatnak. A gyermekkorban elszenvedett daganatellenes kezeléseknek azonban hosszú távú egészségkárosító hatásaik is vannak, melyek sokszor csak évtizedekkel később mutatkoznak meg. Emiatt a betegek hosszú távú, szakértő multidiszciplináris gondozása szükséges, mely jelenleg nem megnyugtatóan megoldott.

A fórum közvetlen szakmai célkitűzése a szakmai háttér  megteremtése és párbeszéd megkezdése a társszakmák minél szélesebb körével az alábbi célok megvalósításához:

  1. "Túlélő útlevél" ("Survivorship passport") létrehozása: A gyermekonkológiai gondozásból való elbocsátáskor minden betegről készül egy standardizált dokumentum, mely tartalmazza a pontos diagnózist, a kezelés időtartamát és természetét, illetve a kezelés következtében potenciálisan fellépő késői toxicitásokat, vázlatos gondozási javaslattal. Ez a dokumentum az EESZT-be feltöltésre kerül, és a beteg minden későbbi kezelőorvosa számára hozzáférhető.
  2. Tranzíciós irányelv létrehozása: A gyermekkori daganatellenes kezelés következtében fellépő késői toxicitások követésére javasolt szűrővizsgálatokra vonatkozó szakmai iránymutatás.
  3. "Túlélő gondozási központ/ok" kialakítása: A gyermekkori daganatos betegséget túlélők onkológiai kezelés lezárultát követő utógondozását koordináló multidiszciplináris központ létrehozása, mely egyben "tranzíciós klinika" is, azaz segíti a betegek gördülékeny átadását a multidiszciplináris gyermekellátásból a multidiszciplináris felnőttgondozásba.

Szeretettel várjuk az érdeklődő kollégákat!

Időpont: 2022. október 26.

Helyszín: Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika (1082 Budapest Üllői út 78.)

Program

Adatvédelmi tájékoztató orvosoknak

Adatvédelmi tájékoztató szakdolgozóknak

Adatvédelmi tájékoztató érdeklődőknek

 

REGISZTRÁCIÓ:

Online jelentkezési lap orvosoknak

Online jelentkezési lap szakdolgozóknak

Online jelentkezési lap érdeklődőknek