Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
A MEAT legfrissebb hírei

MEAT tájékoztató a tablettás hidrokortizon hiányával és a szóba jövő helyettesítő gyógyszerekkel kapcsolatban

Szakmai 2023.09.18. 00:00 MEAT

A MAGYAR ENDOKRINOLÓGIAI ÉS ANYAGCSERE TÁRSASÁG TÁJÉKOZTATÓJA A TABLETTÁS HIDROKORTIZON HIÁNYÁVAL ÉS A SZÓBA JÖVŐ HELYETTESÍTŐ GYÓGYSZEREKKEL KAPCSOLATBAN

A hidrokortizon tartalmú tabletta tudomásunk szerint hiánycikké kezd válni, és várhatóan novembertől lesz ismét elérhető. A hidrokortizon a mellékvesekéreg létfontosságú kortizol hormonját pótolja és ez a legmegfelelőbb gyógyszer a kortizol hiányállapotainak kezelésére.

Tekintettel arra, hogy e gyógyszer mind az elsődleges (mellékvesekéreg), mind a másodlagos (agyalapi mirigy) eredetű mellékvesekéreg elégtelenség kezelésének alapszere, megfelelő helyettesítése mindenképpen szükséges.

Amennyiben a hidrokortizon tartalmú tabletta nem elérhető, legcélszerűbb a gyógyszertári forgalomban széleskörűen elérhető prednizolon vagy metilprednizolon tabletták alkalmazása. 20 mg hidrokortizonnak kb. 5 mg prednizolon vagy 4 mg metilprednizolon felel meg. Tekintettel e gyógyszerek hosszabb hatástartamára, általában reggel 1 tbl. bevétele elegendő. A pontos dózis ügyében szükség esetén a páciens endokrinológus kezelőorvosával megbeszélés lehet indokolt.

A prednizolon és metilprednizolon tablettákat a háziorvosok normatív/általános jogcímmel felírhatják. A hidrokortizonhoz hasonlóan, nagyfokú rosszullét, hányinger, hányás, láz, szédülés jelentkezése esetén a prednizolon és metilprednizolon adagja is emelendő, két-háromszoros adagra, illetve ilyen esetben a páciens sürgősségi osztályon történő jelentkezése szükséges.

Amint a hidrokortizon tartalmú tabletta ismételten elérhető lesz, mindenképpen szükséges az arra történő visszatérés.

A MEAT vezetősége nevében

Dr. Igaz Péter, főtitkár - Dr. Mezősi Emese, elnök