Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
A MEAT legfrissebb hírei
 • Pannon Endokrin Club Hétvége (PECH) 30. Jubileumi ülés

  Veszprém, Betekints Konferencia Hotel
  2024. október 4-5.

  Kedves Kollégák!

  Az először 1994-ben Dr. Csillag József főorvos úr kezdeményezésére Veszprémben megrendezett baráti-szakmai PECH óta 30 év telt el. Főorvos úr emlékének tisztelegve szeretettel hívunk meg minden kollégát az idei jubileumi ülésére ismét a királynők városába.

  Társasági 2024.06.13. 00:00
 • Elhunyt dr. Károlyi Zoltán György endokrinológus

  Fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték, szerették és tisztelték, hogy Dr. Károlyi Zoltán György endokrinológus életének 71. évében, 2024. április 28-án elhunyt.

  Temetése 2024. május 31-én 11 órakor lesz Kecskeméti Evangélikus Templom Urnatemetőjében. (6000, Kecskemét, Arany János u. 1.)

  Társasági 2024.05.16. 00:00
 • Flerkó-Bárdos Emlékérem – 2024 

  Tisztelt Társasági Tagok!  

  Az „Alapítvány Dr. Flerkó Béla és Dr. Bárdos Vera emlékére” emlékérmet alapított Dr. Flerkó Béla és Dr. Bárdos Vera emlékezetére, melyre 2019-től évente lehet pályázni. Az emlékérem célja, hogy ösztönözze és támogassa a tudományos kutatás és utánpótlás-nevelés területén, nemzetközi szinten is kimagasló eredményt elért endokrinológusok, neuroendokrinológusok és anatómusok munkáját, elismerje eredményeiket.  

  Társasági 2024.03.27. 00:00
 • Elhunyt dr. Szilágyi Géza nyugalmazott belgyógyász professzor, endokrinológus

  Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Dr. Szilágyi Géza nyugalmazott belgyógyász professzor, endokrinológus, 2024. február 27-én, életének 94. évében csendesen, békében elhunyt.

   Hamvait 2024. március 20-án 10 óra 45 perckor kísérjük utolsó útjára az Új Köztemető (1108 Budapest, Kozma u. 8-10.) ravatalozójából, a római katolikus vallás szertartása szerint.

  Társasági 2024.03.08. 00:00
 • In memoriam Prof. Dr. Sólyom János (1939-2024)

  Sólyom János professzor Sopronban született, édesapja evangélikus teológus tanár volt. Felmenői a Felvidékről és Erdélyből származtak. Családi gyökerei kifejezetten fontosak voltak számára. Közvetlen kollégáinak – a maga visszafogott módján – szívesen beszélt a történelem által megtépázott, mégis értékekkel teli gyermekkoráról, büszke volt testvéreire, gyermekeire, unokáira.

  Az általános orvosi diploma megszerzése után, 1963-tól a Fővárosi László Kórház Gyermekosztályán dolgozott, ahol gyermekgyógyász szakorvosi képesítést szerzett. 1967-től a Budapesti Orvosegyetem Élettani Intézetében oktatóként és kutatóként dolgozott, eközben orvosi laboratóriumi szakvizsgát tett. Tudományos érdeklődése ekkor fordult a mellékvesekéreg hormonbioszintézise felé. 1974-től a Budapesti Orvostudományi Egyetem II. számú Gyermekgyógyászati Klinikáján tudományos főmunkatársként, majd docensként, 1996-tól pedig egyetemi tanárként vett részt az oktatásban, a gyógyításban és a kutatásban. 1993-ban elnyerte az MTA doktora címet. Nevéhez fűződik a klinika hormonlaboratóriumának létrehozása, a szérum szteroid hormonok és a szűrőpapírra vett vérmintából végzett 17- hidroxi progeszteron meghatározás beállítása. A kongenitális adrenális hiperpláziás betegeket ellátó kollégák számára országos konzultációs rendszert alakított ki, a laboratóriumi leletek mellé terápiás javaslatot, gondozási tanácsot is mellékelt.  Szoros munkakapcsolatban állt az Ulmi Egyetem endokrinológiai munkacsoportjával, elsősorban Homoki János professzorral – a kapcsolatból életre szóló barátság lett. Az öt közép-európai ország részvételével megalakult gyermekendokrinológiai társaság (MEWPE) munkájában aktív szerepet játszott. Igazgatóhelyettesként, illetve egyetemi tanárként nyugdíjba vonulásáig dolgozott a Tűzoltó utcai Gyermekgyógyászati Klinikán. 2018-ig rendszeresen részt vett a klinika graduális és posztgraduális oktatási feladatainak ellátásában. A gyermekendokrinológia egyik hazai megteremtőjeként 20 éven át fontos szerepet vállalt az ellátás és a szakképzés irányításában. A magyar gyermekendokrinológusok éves rendezvényének, az ENDOPED-nek egyik megálmodója és névadója, a konferenciáknak nyugdíjba vonulása után is sok évig aktív résztvevője volt. Tudományos munkásságát több száz kongresszusi előadás, 132 közlemény, több könyv és könyvfejezet őrzi.

  2016-ban Batthyány-Strattmann László díjat kapott. 2023-ban a Semmelweis Egyetem Doktori Iskolája megalakulásának 30. évfordulóján rektori elismerésben részesült kimagasló tudományos utánpótlás-nevelő, iskolateremtő munkásságáért.

  Romló egészségi állapota miatt a COVID19 pandémia után már nem jött el az ENDOPED-re. Nagy örömünkre szolgált, hogy a 30. jubileumi rendezvényen, 2023. áprilisában Kecskeméten az „online térben” találkozhattunk vele.

  Mi, akik személyesen ismertük, dolgozhattunk vele, igyekszünk továbbadni az utánunk jövőknek mindazt, amit tőle tanulhattunk, többek között a kivizsgálás menetének logikus felépítését, a mintavétel pontosságának fontosságát, a csapatmunka értékét. A Sólyom professzor urat személyesen nem ismerő fiatal gyermekendokrinológusok a napi munkájukhoz sorvezetőként használt „kék” és „zöld” ENDOPED Memo kézikönyv használatával őrizhetik emlékét.

  Nyugodj békében, Professzor Úr!

  A tanítványok és az ENDOPED csapata nevében

  dr. Luczay Andrea, az ENDOPED szekció elnöke - dr. Halász Zita, az ENDOPED szekció titkára

   

  Társasági 2024.02.07. 00:00
 • A MEAT év végi körlevele – 2023. december

  Tisztelt Tagtársunk, Kedves Kolléganő, Kedves Kolléga!

  Az év végének közeledtével, a már szokásos körlevelünkben összefoglaljuk Társaságunk 2023. évi legfontosabb történéseit és az elkövetkező év fontosabb várható eseményeit.

  Társasági 2023.12.08. 00:00
 • Gratulálunk Dr. Korbonits Mártának!

  Korbonits Márta a hypophysis daganatok területén végzett transzlációs kutatásainak elismeréséül megkapta az Amerikai Endokrin Társaság Gerald Aurbach díját.

  Gratulálunk a magas kitüntetéshez!

  A képen: A díjat átadó Ursula Kaiser professzor (balra), az Endokrin Társaság elnöke és a kitüntetett.

  Társasági 2023.08.08. 00:00
 • A MEAT tájékoztatója a hazánkban jelenleg elérhető COVID19 védőoltásokkal kapcsolatban (2021.03.30.)

  Magyarországon 2020.12.26-a óta elérhetőek a SARS-CoV-2 vírus ellen aktív immunizálást biztosító oltóanyagok a vírus által okozott COVID-19 fertőzés megelőzésére.

  A MEAT 2021.03.30-i tájékoztatója a hazánkban jelenleg elérhető COVID19 védőoltásokkal kapcsolatban megtekinthető ide kattintva

   

   A kép lementhető jobb egérgomb kattintás / Kép mentése másként paranccsal.
  Bal egérgomb kattintásra a teljes .pdf tájékoztató megnyitható, melynek végén megtalálható ez a táblázat is.

   

  Társasági 2021.03.30. 00:00
 • Megalakult a Fiatal Endokrinológusok csoportja

  A hazai Fiatal Endokrinológusok csoportja a MEAT-on belül hasonló célokkal jött létre, mint az Európai Fiatal Endokrinológusok Társasága illetve más szakmák fiatal munkacsoportjai. Elsősorban kapcsolatteremtési lehetőség a pályakezdő endokrinológusok, szakvizsga előtt állók, PhD hallgatók számára. A tagság életkorhoz illetve a szakvizsga megszerzésének időpontjához kötött (40 év alatti életkor és/vagy <10 évvel a szakvizsga megszerzése után).
  A csoport célja, hogy tagjai információt cserélhessenek az endokrinológia különböző kérdéseivel és az endokrin szakképzéssel kapcsolatban. A tagok számára elérhetővé tesszük, illetve felhívjuk a figyelmet a legfrissebb nemzetközi és hazai guidelineokra, valamint képzésekre, konferenciákra. A tagok tájékozódhatnak a magyar és a nemzetközi endokrinológiai szakmai élet legfontosabb híreiről, eseményeiről, valamint az Európai Fiatal Endokrinológusok (EYES) aktivitásairól.

  Elérhetőség:

  Facebook: Fiatal Endokrinológusok
  E-mail: fiatalendokrinologusok@googlegroups.com

  A Fiatal Endokrinológusok magyar csoportjának kezdeményezője dr. Dénes Judit, a levelező csoportba történő felvételt e-mailen keresztül lehet kérni: denes.judit82@gmail.com

   

  Az Európai Fiatal Endokrinológusok Társasága (ESE Young Endocrinologists & Scientists, EYES) az Európai Endokrin Társaság (ESE) támogatásával alakult 2011-ben, azzal a céllal, hogy a pályájuk elején lévő fiatal endokrinológusok (kutatók és klinikusok) szerte Európából egy közös fórumon kapcsolatba kerülhessenek egymással, ötleteket/kérdéseket és tudásukat oszthassák meg egymással. Az EYES évente saját konferenciát szervez, ahol a fiatal endokrinológusok bemutathatják egymásnak munkájukat, előadói gyakorlatra tehetnek szert és kapcsolatokat építhetnek ki más pályakezdő endokrinológusokkal. A regisztrációs díj (és egyben szállás) kedvező ára (70 Euro) lehetővé teszi, hogy minél szélesebb kör számára elérhető legyen egy külföldi konferenciára történő eljutás. 2020-ban elindult a mentor program kiépítése, valamint terveik közt szerepel az európai endokrin szakvizsgára felkészítő tréningek megszervezése és rövid külföldi ösztöndíjak létrehozása.

  A tagság az Európai Endokrin Társaság tagjai számára ingyenes (Az ESE tagság díja a képzés alatt MEAT tagként 10 Euro évente).

  További információ: https://www.ese-hormones.org/about-us/our-communities/early-career/ese-young-endocrinologists-and-scientists-eyes
  Facebook: ESE Young Endocrinologists & Scientists

   

  Társasági 2020.10.26. 00:00
 • Elindult az online bankkártyás tagdíjfizetés Társaságunk weboldalán

  Tájékoztatjuk, hogy 2020. október 15-től Társaságunk honlapján lehetősége van online bankkártyás fizetéssel, biztonságos felületen keresztül befizetni tagdíját.

  Ez előnyösebb a banki átutalásnál, mert Önnek költséggel nem jár és a tagdíjbefizetés az Ön felhasználó felületén azonnal jóváírásra kerül.

   

  Fizesse be tagdíját online

   

  Aki bejelentkezési adatait esetleg elfelejtette, automatikus emlékeztetőt igényelhet weboldalunkon, vagy a support@@endokrinologia.hu címen kérhet segítséget.

   

  Társasági 2020.10.15. 00:00