Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
A MEAT legfrissebb hírei

A MEAT tájékoztatója a Pfizer-BioNtech vakcinával történő védőoltásról

Társasági 2021.01.05. 00:00 MEAT

Magyarországon 2020.12.26-án megkezdődött a COVID-19 elleni Pfizer-BioNtech mRNS vakcina (Comirnaty) alkalmazása. A vakcina messenger (hírvivő) RNS-t (mRNS-t) tartalmazó, aktív immunizálásra javasolt védőoltás, ami hatékony a SARS-CoV-2 vírus által okozott COVID-19 fertőzés megelőzésére.

Magyarországon a Pfizer-BioNtech mRNS vakcinát 16 évnél idősebb felnőttek kaphatják meg. A Pfizer védőoltás beadásának egyetlen biztos ellenjavallata van, ez pedig a védőoltás alkotórészeire vonatkozó súlyos allergiás (anafilaxiás) reakció. Amennyiben az első oltás során az oltóanyaggal vagy valamely összetevőjével szemben súlyos allergia lép fel, a második vakcina nem adható be.  Akut, lázzal járó megbetegedés alatt a védőoltás szintén nem adható, az oltás csak az akut tünetek lezajlása után engedélyezett.

Minden más esetben a Pfizer-BioNtech vakcina alkalmazása javasolható.

A jelenleg érvényben lévő hazai szabályozás szerint Pfizer-BioNtech mRNS vakcinával történő védőoltás nem javasolt várandós nők és szoptató kismamák részére, mivel esetükben jelenleg kevés adat áll rendelkezésre. Megjegyezzük, hogy az amerikai Betegségellenőrző Központ ajánlása szerint megfelelő mérlegelést követően még terheseknek és szoptatós anyák is megkaphatják a védőoltást.

Az mRNS-t tartamazó oltóanyag autoimmun betegséggel élő személyeknél is biztonságos. Fontos kiemelni, hogy a pajzsmirigy egyetlen betegsége, beleértve a hiper- és hipofunkciós kórképeket, gyulladásokat,  autoimmun folyamatokat, daganatokat, sem képezi a COVID oltás kontraindikációját. Ennek részeként, az emelkedett aTPO, TG és aTG szintek sem képeznek ellenjavallatot. Ezen túlmenően az oltás minden egyéb, endokrin betegséggel élő személyeknek is javasolt, beleértve az mellékveseelégtelenség minden formáját, a hypophysis betegségeket, még a Cushing-szindrómát is.

Hasonló szabályozás érvényes minden krónikus betegségre vonatkozóan. Fontos hangsúlyozni, hogy krónikus betegségben a COVID-19 fertőzés súlyosabb lefolyásától és komolyabb szövődményektől kell tartani, ezért a krónikus betegek, így az endokrin betegek számára is az oltás általi megelőzés különösen nagy egészséghaszonnal jár. A kontraindikációk megítélése az oltást végző orvos kompetenciája. Az endokrin betegségek tehát önmagukban nem jelentenek oltási kontraindikációt. Javasoljuk, hogy az endokrin betegek is jelentkezzenek oltásért, az oltóponton tájékoztassák az orvost alapbetegségükről és a szedett gyógyszerekről.

Immunszupprimált betegek, illetve immunszupresszív kezelésben részesülők esetében a súlyos kórlefolyású COVID-19 fertőzés veszélye igen nagy. Noha ebben a betegcsoportban még nem áll rendelkezésükre elég adat a biztonságosságról és hatékonyságról, körükben is megfontolandó a COVID-19 elleni védőoltás alkalmazása.

A MEAT betegtájékoztatásért felelős csapata

Forrás:

  1. https://koronavirus.gov.hu/sites/default/files/sites/default/files/imce/kerdes-_valasz_a_pfizer-biontech_vakcinarol.pdf
  2. https://www.cdc.gov/vaccines/covid-19/info-by-product/clinical-considerations.html